10.07 Η πανοραμική θέα

Το κουβάρι της ύπαρξής μας

Καθώς η καθημερινή ζωή χαλαρώνει τη νύχτα, αφήνει πάνω στη γη ακόμα μια μεμβράνη. Με τις διαδρομές των ζωντανών, με τους θανάτους της ημέρας που θα ανήκουν πια στα πεπραγμένα, μαζί με τα χτεσινά, τα περσινά, τα κολοκοτρωνέϊκα, και τα βυζαντινά. Την επόμενη μέρα, πάνω σ’αυτή τη στρώση, μυριάδες άνθρωποι θα τραβήξουν ξανά τα νήματά τους: λόγια και πράξεις, συμπεριφορές βουβές, αξίες άρρητες, κριτήρια υποσυνείδητα. Έτσι υφαίνουμε, εμείς όλοι μαζί, το τζίρο στα σουβλατζίδικα, την είσπραξη των κοινοχρήστων, τη διακύμανση της Σοφοκλέους, τη δημοτικότητα του δημάρχου, και το χαρακτήρα του παιδιού που σε 30-40 χρόνια θα γίνει πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στις μυριάδες, ας ξεχωρίσουμε όσους παράγουν αφηγήσεις. Αυτοί μιλούν για φέτες τού κουβαριού, μετρούν και κρίνουν, παρακινούν και πείθουν. Νοηματοδότες κι επιστάτες: πολιτικοί, ποιητές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δασκάλοι, στελέχη. Με μικρόφωνα και διαφημίσεις, άρθρα και εμπορεύματα, συνομιλίες και βιβλία. Παράγουν έναν κατακλυσμό από μηνύματα, που σκάνε πάνω μας σαν καταρράκτες: πρότυπα προς μίμηση, ιδέες επιχειρήματα κι απολογίες, παρακάλια κι απειλές, φήμες περιγραφές κι ελπίδες.

Οι διαφορετικές αφηγήσεις

Έτσι έχουμε:

– από την μιά πλευρά την πραγματικότητα που είναι η ίδια για όλους
– και από την άλλη τις αφηγήσεις που αφορούν την πραγματικότητα.

Όλοι κοιτάμε τον ίδιο κόσμο, αλλά με διαφορετικές ματιές. Η κάθε αφήγηση κοιτά το κουβάρι απο το δικό της φινιστρίνι. Αν μάς απορροφήσει, τότε ξεχνάμε πως όλες οι επιμέρους αφηγήσεις του καθενός – όλες τους – δείχνουν ένα και μόνο τοπίο: εκείνο όπου ζούμε καθημερινά.
.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: