10.10 Για ποιό πρόβλημα μιλάμε;

Κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Ο ποιητής αναστενάζει «όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει». Ο φιλόσοφος δηλώνει πως «το Ρωμέικο δεν διορθώνεται». Ο ρεμπέτης βρίζει την «άτιμη κοινωνία». Ο πολιτικός υποκλίνεται στην «αρρώστια της φυλής». Οι πιο πεζοί βογγούν αλλιώς: «Ελλαδιστάν γειά σου!», «αθάνατη Ελλαδάρα!» ή ακόμα «αυτά είναι ελληνικά πράματα, τι άλλο περιμένεις;»

Τέτοια συνθήματα έχουν γίνει κοινότοπες εκφράσεις, πλάι σε άλλες όπως «όλα είναι σχετικά» ή «προπαντός η υγεία».

Όλοι συμφωνούμε πως υπάρχει πρόβλημα. Δεν συμφωνούμε όμως ποιό είναι.

Είναι μια ‘κακοδαιμονία’ (κακοτυχία, θέμα τύχης); Μια ‘δυσλειτουργία’ (σε σύγκριση με ποιά λειτουργικότητα); Πρόκειται για ‘εκτροπή’ (σε σχέση με ποιά τροχιά); Ή ακόμα για ‘κατάντια’ και ‘παρακμή’ (απο ποιάν ακμή);

Πάντως, φαίνεται πως υπάρχει κάποια «δυσλειτουργία» που πρέπει να διορθωθεί. Πώς όμως; Οι προτάσεις διαφέρουν διότι οι διαγνώσεις διαφέρουν.

Οι διαφορετικές διαγνώσεις

Πιο παλιά οι διαγνώσεις ήταν πιο μονοκόμματες – λέγαμε πως ήταν οι ξένες επεμβάσεις και η ταξική εκμετάλλευση. Οι γελοιογράφοι δείχναν συγκεκριμένες μορφές που όλοι τις αναγνωρίζαμε. Ενώ σήμερα οι διαγνώσεις μαζεύονται γύρω απο δυο πόλους – την ‘ψυχολογία’ και την ‘πολιτική’.

Η ‘ψυχολογική’ εξήγηση εντοπίζει τα αίτια βαθιά στον ψυχισμό, στην εθνική ταυτότητα, και ζητά ν’αλλάξουμε χαρακτήρα. Υποστηρίζεται απο τη ‘σχολή αυτομαστίγωσης’ όπου δεσπόζουν φιλόσοφοι, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι. Εκφράζονται με εύπεπτο λόγο και έχουν άνετη πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ‘πολιτική’ εξήγηση εντοπίζει τα αίτια στο πολιτικό σύστημα που ρίζωσε στην ιστορική μας διαδρομή απο το 1821 και μετά. Υποστηρίζεται απο τη ‘σχολή επιστασίας’, όπου επικρατούν πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι. Εκφράζονται με δύσκολες έννοιες και συνεπώς δεν έχουν την ίδια προβολή με την άλλη σχολή.

Ας τις δούμε απο πιο κοντά, ξεκινώντας με την πιο δημοφιλή και βλαβερή- την ‘ψυχολογική‘.
.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: