10.23.5 ΖΥΓΙΣΜΑ

Σημειώνω εδώ
(α) το οπτικό πεδίο του ΙΜΠ: τι βλέπει και τι επιθυμεί
(β) το τυφλό του σημείο: τι αρνείται να δει.

(α) βλέπει ‘ψευτιά’, ζητάειλικρίνεια’

Γράφει ο ΙΜΠ: (…) «Η ψευτιά θεωρείται μια φυσική κατάσταση, που κανέναν δεν ενοχλεί.» (σελ.14)

(…)  «Και πολύ σωστά: γιατί περίπου ποτέ δεν μάς παρουσιάζεται ολόκληρη. Δυσπιστούμε προς τις προθέσεις, δυσπιστούμε προς τα κίνητρα, προσπαθούμε παντού ν’ανακαλύψουμε την ιδιοτέλεια. Επειδή σε καμιά σχεδόν περίπτωση δεν είμαστε ειλικρινείς, δεν θεωρούμε και τους άλλους ειλικρινείς. Η ζωή κινείται σε διάφορα γεωλογικά στρώματα. Αναρωτιώμαστε «για να μας πούν αυτό ή εκείνο, σε τι αποβλέπουν;» (σελ. 21)

(…) «Τραγωδία της εκκρεμότητας, αυτή η αέναη μετακίνηση ανάμεσα στο ναι και στο όχι, ανάμεσα στον λόγο και στον αντίλογο, τραγωδία της προσπάθειας που απομένει πάντα στην μέση. Το μισοτελειωμένο είναι το αμετάθετο σύμβολο της νεοελληνικής πραγματικότητας. Σε κάθε σημάδι του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου έχουμε να κάνουμε με μισές καταστάσεις, μισές προθέσεις, μισές διαθέσεις.» (σελ. 29)

(…)  «Πίσω από κάθε ιδέα ο Νεοέλληνας βλέπει ένα πρόσωπο. Και πίσω από το πρόσωπο ένα συμφέρον. Αυτό που τού είναι οριστικά και αποφασιστικά ακατανόητο είναι τούτο: ότι μπορείς να υποστηρίζεις μιά ιδέα, ακόμα κι ένα σύνθημα, άν η περίσταση το καλεί, χωρίς να περιμένεις καμιά ανταπόδοση και καμιά αντιπαροχή.» (σελ. 70)

(β) παραβλέπει το ‘ζύγισμα’

ΖΥΓΙΣΜΑ

Ζύγισμα: κριτική στάση. Απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, εκτιμάς τα υπέρ και τα κατά. Εμπιστεύεσαι περισσότερο αυτό που κάνει ο άλλος από συμφέρον, παρά εκείνο που δεν ξέρεις εάν το εννοεί πραγματικά. Πού αποκτάς αυτό το αισθητήριο; Στην τριβή με το περιβάλλον: στη αντιμετώπιση όσων κατέχουν εξουσία και εξαρτάσαι απ’αυτούς.

Ειλικρίνεια και ψέμα
Όταν και οι αυθεντίες λένε ψέματα, ποιόν να πιστέψεις; Άλλωστε μπορεί ένα ψέμα, την κατάλληλη στιγμή, να σε προστατεύσει από τον πόνο και με τη σειρά της η γλώσσα να σε προστατεύσει από το ψέμα σου, καλύπτοντάς το ώστε να είναι δεκτό στους άλλους, που θα κάνουν τα στραβά μάτια. Όταν χρειαστείς να παρακάμψεις ένα θέμα-ταμπού, οι τριγύρω δεν θα πούν τα πράγματα με τ’ όνομά τους, όχι από έλλειψη ειλικρίνειας, αλλά από διάθεση προστασίας. Θα σ’αφήσουν να κερδίσεις χρόνο, μέχρι ν’αλλάξουν τα πράγματα, ή μέχρι να τα δείς αλλιώτικα.

Ειλικρίνεια και προσποίηση
Η ειλικρίνεια είναι η αρετή που πλαστογραφείται πιο εύκολα απο τις άλλες. «Ααα, πάνω απ’όλα ειλικρίνεια!» θα πείς, αλλά πώς θα ξεχωρίσεις τους ειλικρινείς από εκείνους που προσποιούνται την ειλικρίνεια; Από τα λόγια τους; Ποιοί δείχνουν πιό αληθινοί; Μήπως εκείνοι που ψεύδονται καλύτερα είναι οι άνθρωποι χαμηλών τόνων και σοβαρού λόγου, με περγαμηνές;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: