4c15 Ανήκειν

4c15  Ανήκειν

Ανήκω κάπου για να προσφέρω και να λάβω. Για να διαθέτω νησίδες ζεστασιάς. Απέναντι στην ένταση του κόσμου, η στήριξη μιάς ομάδας με βοηθάει να διατηρώ την ισορροπία μου. Ενώ ο μοναχικός άνθρωπος είναι πιό ευάλωτος στην απελπισία και την παραίτηση.

Ανήκω κάπου για να είμαι αλλιώτικος. Στο καφενείο, στο σύλλογο, μπορεί ο τσιγγούνης να είναι γενναιόδωρος, ο διστακτικός ήρωας και ο πλάγιος κάθετος.

Διηγείται ο Τάκης: «Επί τέλους βρήκα μιά θέση να σταθμεύσω. Εκείνη την στιγμή, με κλείνει κάποιος άλλος για να πάρει την ίδια θέση. Είναι έτοιμος να με σκοτώσει γιατί τού κορνάρω με πείσμα. Τον κλείνω και γω, με αγριοκυττάζει, δεν υποχωρεί, όλα μυρίζουν μπαρούτι. Πάνω σε κείνη την στιγμή, αλλάζει όψη και μου φωνάζει: «γειά σου ρε Τάκη, εσύ’σαι ρε μαλάκα, χαθήκαμε!». Σκάσαμε κι οι δυο στα γέλια κι ο ένας κοιτούσε πώς ν’αφήσει στον άλλον την θέση, αντί να τον σκοτώσει.»

Πάντα επίκειται η σύγκρουση, εκτός αν βρεθεί μιά προσωπική σχέση.
Τότε, αντί να συγκρουστείς, ελέγχεις τον εαυτό σου.

Ανήκω στους δικούς μου, δηλαδή σε κείνους που ανήκουνε σε μένα. Οι κύκλοι τού ανήκειν μπορούν να είναι προκαθορισμένοι, λ.χ. οικογένεια, γειτονιά, χωριό προέλευσης, ή αποτέλεσμα επιλογής λ.χ. παρέα, κύκλος γνωριμιών, αθλητική ομάδα, κόμμα, λυκόπουλα. «Δικός μας» είναι αυτός που δέχομαι στο δικό μου κύκλο. Θα τον υποστηρίξω ακόμα και εάν έχει άδικο. Στηρίζω εκείνον που πολιτικά είναι δικός μας, ακόμα και εάν δεν θα τον ήθελα ως φίλο. Και στηρίζω τον φίλο ακόμα κι αν ανήκει στην αντίθετη ομάδα.

Το «ανήκω» είναι σχέση εμπιστοσύνης που αναστέλλει το κριτήριο αντικειμενικότητας. Συγγενεύει με την πίστη, όχι με την λογική. Το «ανήκω» δεν είναι σχέση υποταγής ή παθητική αποδοχή. Είναι ενεργή συμμετοχή, μιά ενέργεια κοινωνική. Οι τρόποι τού ανήκειν, της ένταξης, δείχνουν πώς λειτουργεί μιά κοινωνία.

Πού θα δίνει κάποιος την πίστη και την αφοσίωσή του;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: